Tikens löp!

Så här års är det många tikar som löper. Bland annat mina egna och många av kurshundarna sätter igång med sina löp.
Tiken får sitt första löp vid könsmognaden som kan variera alltifrån ca 5 månader och upp till de är ett år. Som regel får de mindre raserna sitt första löp tidigare än de storvuxna raserna. Har man en tik som inte kommer in i löp kan man alltid vända sig till sin veterinär för en kontroll. I vissa fall kan tiken ha löpt utan att man har märkt av det, det är visserligen inte vanligt men kan hända!
Bättre att fråga en gång för mycket än inte alls!
..
Normalt löp är ca 3 veckor, vanlig intervall mellan löpen är 6-10 månader men det kan variera. Vanligast är två löp per år men ibland kan vissa tikar löpa både tre och fyra gånger eller ännu flera per år. Om man är orolig och om tiken inte mår bra ska alltid veterinär kontaktas. De kan kontrollera så att tiken är fullt frisk.
Livmoderinflammation kan vara ganska "lömsk". Tikarnas produktion av ett hormon progesteron kan göra så att slemhinnan påverkas för mycket och hinnan blir för tjock. Detta är ett förstadium till livmoderinflammation. Inte alltid att man märker av detta hos sin tik. Det är slemhinnekörtlarna som får "fnatt" och tillverkar lite för mycket sekret (Det tillverkas för att gynna tikens eventuella foster).
Man kan se detta som en rödaktig slemflytning från vulvan. Bakterier kan få bra "fäste" i detta sekret. Det är en mycket trivsam miljö för tillväxt av dessa "fulingar". Det kan altså bli en infektion av detta.
..
Och "lurigt" nog kan detta gå tillbaka när tikens löp är över för att återkomma vid nästa löp, risken är då stor att tillståndet blir värre och värre. Så har man en misstanke om att ens tik är drabbad av detta ska man omedelbart göra en ultraljuds undersökning. Ju tidigare skede man kommer ju lättare är det också att åtgärda.
Symtom att hålla koll på inom några veckor upp till 2 månader efter löp är om tiken är trött och slö, minskad matlust, ökad törst, att de kissar ofta och mycket, flytningar, feber, eller att magen känns svullen samt kräkningar och diareer.
..
Tyvärr så kan detta tillstånd (Pyometra) vara av smygande sort, det kan dröja flera år till och med innan vi hundägare fattar att vår tik faktiskt är sjuk. Den akuta varianten märks tydligt då tiken kan bli mycket svårt sjuk med hög feber och ett mycket nedsatt tillstånd.  Tillståndet kan bli riktigt allvarligt med chocktillstånd och det kräver ofta intensivvård. Tiken kan till och med avlida.
Självklart måste man oprera bort hela livmodern och många gånger kan det vara en bra åtgärd om de har den smygande varianten. Även om man kanske kan hålla tillbaka sjukdommen medicinskt så finns där i alla fall risken för att det utvecklas en akut fas istället.
I vilket fall som helst så bege er alltid till veterinär  vid minsta misstanke. Om er tik luktar mycket illa men i övrigt är pigg bör det kollas också. Det har jag själv erfarenhet ifrån, min boxertös var hur pigg som helst men hade mycket illaluktande flytning under sitt löp, det blev en akut operation ändå där livmodern togs bort.
..
Om allt är bra med er tik, ni har kanske en del meriter? Eller av annan anledning vill att er tik ska få valpar så är det ungefär efter 12-14 dagar efter första dagen på löpet då tiken är mottaglig för hanar! Innan tiken är i höglöpet kan hon fräsa ifrån ganska rejält till nyfikna hanar men precis lika mycket som hon fräste kan hon i höglöpet glatt böja svansen så snart en hane är i närheten. Akta din tik för hanar under denna tid. En höglöpande tik ska alltid koppelrastas, det är inte ok att släppa en sådan villig tik lös! Risken för att hon ska rymma iväg är ganska stor. Gäller även mycket lydiga hundar, könsdriften är en av de absolut starkaste drifterna våra hundar äger. Så håll bra kontroll på dem! Så undviker man onödiga tjuvparningar som bara blir till oönskade valpar. Eller tråkiga behandlingar hos veterinären.
Skulle din tik bli tjuvparad så kontakta veterinär, det finns abortpiller även för hundar!
..
Löp som är oregelbunda är ganska vanligt och är något som är helt normalt. Däremot så kan det bli svårt att boka en hane när tiken är lite "hoppig" om man nu vill avla...
..
Skendräktighet förekommer hos alla tikar mer eller mindre. Först så tror tiken att hon har små babysar i magen. Tiken kan bli ett riktigt matmonster och sluka allt ätbart under en tid. Fortsätt att ge den normala givan eller byt till ett dietfoder under någon månad för att hålla tikens vikt normal. Skendräktigheten sker ca 2-12 veckor efter sista dagens löp.
När tiken "fått" sina valpar kan hon "adoptera" små mjukisdjur eller i princip vad som helst till hennes "valpar". Vissa tikar märker man aldrig något alls på medan andra bäddar och har ett fasligt sjå med sina små. Det finns många olika råd angående hur man ska göra. Jag vill enligt min syn på allt levande inte vara elak eller dum. Därför får mina tikar ha sina "valpar", jag bryr mig inte så mycket om det. Däremot så försöker jag öka motionen och kanske vara hemmifrån mera, hitta på roliga aktiviteter som jag vet "drar" lite mera än att vara hemma och ta hand om de små... Efter någon vecka brukar det värsta gå över och nallarna,vedklabben, skon, strumpan eller vad det nu var som fick agera valp vara bortglömda.
I vissa fall kan tiken starta produktion av mjölk. Det kan bli besvärligt för tiken och det bör man medicinera bort. Så kontakta din veterinär vid besvär.
Glöm inte heller att se upp med för mycket godis och stora givor mat. Din tik kan bli tjock så håll koll på din tiks vikt. Dietfoder under denna tid är inte så dumt alls!!
..
Undvik kalla bad med din löpande tik och tänk på att både andra tikar och självklart hanar påverkas av ditt löpmonster!
Är vi utomhus är det ok med löptik på kurs. Inomhus vill jag inte att de ska vara i höglöp både för tikens och de andra hundarnas skull.
Använd gärna tikskydd inomhus.
..
Och jag kan inte nog poängtera hur enormt viktigt det är att alltid kontakta sin veterinär om det är något man inte riktigt vet om det är ok eller inte. Precis som hos oss människo damer är det en mycket god tanke att några gånger under tikens liv faktiskt göra en kontroll. Cancer kan utvecklas långsamt och det är alltid mycket bättre att hitta en cancer i så tidigt skede man kan. Eller om din tik är drabbad av den där smygande pyometra.
..
Javisst kostar det kanske en slant att göra en undersökning men det är något man som hundägare får ta i sin beräkning. Jag brukar alltid ge rådet att öppna ett speciellt hundkonto innan man ens tänker tanken att köpa hund. På det kontot kan man sätta in pengar något år i förväg, summan ska motsvara vad försäkring, mat och andra utgifter faktiskt kommer att kosta. Då ser man väldigt snart om man har råd till att ha hund eller inte. Bonusen är att man har en sparad grundplåt när man väl senare får hem sin valp, fortsätt att sätta undan några hundralappar per månad så finns det alltid pengar om det skulle behövas.
Det är väldigt trist när man inser att enda alternativ är att avliva sin hund för att man inte har råd att ge hunden den behandling den behöver....
..
//Kicki

Kommentera här: